Kako napisati motivacijsko pismo – vodič korak-po-korak

Vrijeme čitanja: 5min

Martina Raskaj, Biztique 2023 LinkedIn Consultant #228
Kako napisati motivacijsko pismo - vodic korak po korak

Ako se želiš javiti na određeni oglas za posao ili pak poslati otvorenu molbu, uz kvalitetno napisan CV (životopis), poželjno je, ali nije nužno, priložiti i motivacijsko pismo. Saznaj kako napisati motivacijsko pismo koje će te dodatno predstaviti i istaknuti sve tvoje atribute koji će poslodvcu dokazati da si baš ti najbolji kandidat za posao.

ŠTO JE MOTIVACIJSKO PISMO?

Motivacijsko pismo je dokument u kojem kandidat iskazuje svoju motivaciju za određeno radno mjesto. Također, dobro je napisati i zašto se baš ta firma našla na popisu onih kod kojih želiš raditi te kako svojim znanjem, vještinama i iskustvom možeš doprinijeti ostvarenju njihovih ciljeva.

OBLIK MOTIVACIJKOG PISMA

Obzirom da se radi o pismu, pravila su identična kao i kad pišeš klasično pismo. Motivacijsko pismo sadrži:

  • tvoje osnovne podatke
  • podatke od poslodavca kojem se obraćaš
  • datum i mjesto pisanja
  • naslov
  • sadržaj i
  • potpis.

KAKO NAPISATI MOTIVACIJSKO PISMO?

Kad krećeš pisati motivacijsko pismo, prvo napiši svoje osobne podatke pa onda podatke od poslodavca. Pripazi da ispravno navedeš ime firme, ali i adresu. Nakon toga slijedi datum i mjesto, naslov te onaj najvažniji dio – sadržaj.

SADRŽAJ RASPOREDI NA TRI DIJELA:
Uvod

Ovdje navedi na koju poziciju se javljaš i mjesto na kojem se nalazi oglas za taj posao. Istakni zašto preferiraš tu firmu; je li to zbog ulaganja u edukaciju zaposlenika, mogućnosti rada u uredima u inozemstvu, rada na terenu ili pak zbog nekih od vrijednosti firme koje su najčešće spomenute na njihovoj web stranici. Taj razlog poveži sa sobom na način da izraziš stav kako ti je to jako važno i zbog čega.

Sredina

Poanta motivacijskog pisma jest da primjerima dokažeš da imaš ono što se od kandidata traži. Takve situacije opisuješ upravo u ovom djelu. Pomno prouči oglas, zaokruži/podvuci one uvjete koje zadovoljavaš i oko njih stvori priču. Stvari koje su spomenute u CV-u nemoj ponavljati jer se već nalaze upravo tamo.

Zaključak

Za kraj istakni svoje adute i kako su upravo oni razlog zašto smatraš da si idealan kandidat. To je ono po čemu si autentičan i drugačiji potencijalni zaposlenik od drugih, što te izdvaja od ostalih. Ne zaboravi spomenuti i svoju motivaciju koju poslodavci znaju vrednovati čak i više od znanja i potrebnog iskustva.

Kad je sve gore navedeno napisano, postavi se u ulogu poslodavca, pročitaj svoje motivacijsko pismo i iskreno razmisli je li ono budi želju da i osobno upoznaš tog kandidata. Ako je odgovor pozitivan, čestitam!

Sretno! 🙂


? Ako želiš bolji posao ili više klijenata na LinkedInu, javi mi se na martina@biztique.hr

? I životopis je itekako važan kao ulaznica za intervju pa pročitaj kako ga napisati korak po korak da te poslodavac odmah poželi upoznati!

? Učlani se u Facebook grupu Biztique ili zaprati LinkedIn stranicu.

© Ako već kopiraš tekst, navedi i izvor www.biztique.hr da nisam pisala za džabe ?