Trik koji povećava šanse za intervju

Vrijeme čitanja: 4min

Martina Raskaj, Biztique 2023 LinkedIn Consultant #211

Prijavljuješ se na oglase za posao, ali bez uspjeha? Šalješ CV na sve strane, ali ne dobivaš nikakav odgovor od poslodavaca? Ako su tvoji odgovori potvrdni, onda je za tebe ovaj trik koji povećava šanse za intervju.

VELIKA ULOGA OGLASA ZA POSAO

Oglas za posao ima itekako veliku ulogu u traženju posla. U njemu poslodavac opisuje kakvog zaposlenika traži. Navode se uvjeti kao što su znanje, iskustvo, meke i računalne vještine, ali se i opisuje što će osoba raditi na tom radnom mjestu. Oglas ti kao takav daje jasne upute o poželjnim uvjetima. Što više uvjeta imaš, to su veće šanse da te poslodavac pozove u idući selekcijski krug.

OGLAS KAO ŠALABAHTER

Gledaj na oglas kao na šalabahter. Drugim riječima, sve uvjete iz oglasa koje zadovoljavaš, spomeni u svojem CV-u i motivacijskom pismu. Isprintaj oglas i zaokruži ili kopiraj tekst u Word pa posebno označi sve natuknice koje te se tiču. Upravo te stvari su one koje se trebaju nalaziti u tvojoj prijavi. Na taj način ćeš poslodavcu dokazati da si potencijalno dobar kandidat za posao na koji se javljaš.

TRIK KOJI POVEĆAVA ŠANSE ZA INTERVJU

Sad kad imaš zaokruženo ili posebno označeno sve ono iz oglasa što te se tiče, primijeni trik koji povećava šanse za intervju:

upotrijebi te riječi i izraze u svojem CV-u i motivacijskom pismu!

U razgovoru s osobama iz ljudskih potencijala, rekli su mi da CV i motivacijsko pismo “skeniraju” na način da traže ključne riječi. Ključne riječi su one riječi koje se spominju u oglasu za posao. Ako ih osoba nema napisano u svojem CV-u i motivacijskom pismu, smatra se da nema te uvjete i da samim time ne zadovoljava tražene kriterije. Taj kandidat se ne poziva u sljedeći selekcijski krug.

PRIMJERI:

1. Ako u oglasu piše Izrada prijedloga marketing plana, a ti imaš to iskustvo na nekim od poslova, onda točno cijelu tu frazu napiši u svojem CV-u (kod opisa poslova) te spomeni u motivacijskom pismu.

2. Ako u oglasu piše pedantan, vrijedan i pouzdan, a ti to jesi, onda iste te riječi napiši u svojem CV-u (u dijelu O meni) i motivacijskom pismu.

3. Ako u oglasu piše Izvrsno znanje engleskog jezika, a ti izvrsno poznaješ engleski, onda točno taj izraz napiši u svojem CV-u (u dijelu O meni), ali i spomeni u motivacijskom pismu.

4. Ako u oglasu piše Napredno poznavanje rada MS Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook), a ti u potpunosti zadovoljavaš taj uvjet, onda tako i napiši u svojem CV-u (kod kompjuterskih vještina) te spomeni u motivacijskom pismu.

POANTA JE U PODUDARANJU

Poanta kako ćeš poslodavcu dokazati da si baš ti najbolji kandidat za određeni posao jest da čim više prilagodiš sadržaj svojeg CV-a i motivacijskog pisma oglasu za posao. Koristi riječi i izraze iz oglasa kako bi poslodavcu bilo lakše pronaći te ključne riječi i prepoznati te kao potencijalnog zaposlenika. Čim više toga navedeš iz oglasa, to ćeš imati veće šanse da dobiješ poziv na intervju i da se zaposliš.


📧 Ako želiš bolji posao, javi mi se na martina@biztique.hr

🤓 Nauči kako napisati kvalitetan CV ili korak po korak motivacijsko pismo!

👥 Učlani se u Facebook grupu Biztique ili zaprati LinkedIn stranicu.

© Ako već kopiraš tekst, navedi i izvor www.biztique.hr da nisam pisala za džabe 😁