Kako pronaći posao – pokucaj poslodavcu na vrata

Vrijeme čitanja: 5min

Martina Raskaj, Biztique 2023 LinkedIn Consultant #202
Kako-pronaci-posao

Ovo je treća od predviđenih 4 ideje kojima želim otkriti kako pronaći bolji posao. I ovog puta predstavljam istinit slučaj kolegice Monike koja je pokucala na vrata poslodavca i dobila posao.

U prethodna dva primjera predstavila sam kako pronaći posao tako da poslodavcu kažeš da mu je oglas tvoj posao iz snova i na način da ponudiš rješenje ili unapređenje za njegovo poslovanje. To su taktike koje prolaze i koje će definitivno privući pažnju poslodavca.

U moru identičnih prijava budi kandidat koji će si odmah osigurati poziv na razgovor za posao. Budi drugačiji, a opet autentičan. Ovog puta riječ je o najjednostavnijem načinu kako se istaknuti.

POKUCAJ POSLODAVCU NA VRATA

I Monika je tražila posao na sve strane, no bezuspješno. Odlučila je preuzeti stvar u svoje ruke. Jedan dan je isprintala svoj CV i motivacijsko pismo i otišla direktno kod poslodavca kod kojeg je htjela raditi. Došla je do info pulta i pitala zapošljavaju li trenutno. Dobila je upitnik, ispunila ga, priložila CV i motivacijsko pismo te predala gospođi.

Nedugo nakon su je zvali na razgovor za posao. Današnja šefica joj je prilikom intervjua rekla da nemaju baš vremena čitati e-mailove i provjeravati prijave. Monika se, naime, prijavila preko njihove web stranice, i to čak dva puta, no bez ikakvog odgovora. Iako im to kao poslodavcu baš ne ide u prilog, Monika je toliko htjela tamo raditi da je uspjela pronaći način kako da joj se jave.

Disclaimer

Prije nego što se odlučiš na ovaj korak, obavezno na web stranici firme provjeri na koji način primaju otvorene molbe. Pričajući s jednom voditeljicom ljudskih potencijala, rekla mi je kako ne bi zaprimili otvorenu molbu da je osoba fizički došla k njima. Razlog tome su politika firme i interna procedura, no rado će pregledati svaku prijavu koja im stigne preko weba, gdje je i naglašeno da jedino tako primaju prijave.

ŠTO JE NAJBOLJE ŠTO SE MOŽE DOGODITI?

Postoji više situacija koje se mogu dogoditi tvojim dolaskom u firmu u kojoj želiš raditi. One su sljedeće:

1. Ostaviš prijavu osobi koja te primila

Pozvoni. Primit će te osoba na recepciji ili prva osoba koja dođe do vrata. Reci da želiš ostaviti svoj CV i motivacijsko pismo odgovornoj osobi. Osoba može reći da nemaju takvu proceduru, no rado će uzeti tvoju dokumentaciju i proslijediti odgovornoj osobi. Zahvali se i otiđi. Ako ti se nitko ne javi kroz par dana, nazovi i provjeri je li odgovorna osoba zaprimila tvoju prijavu te pitaj kada možeš očekivati povratnu informaciju.

2. Ostaviš prijavu odgovornoj osobi

Pozvoni. Primit će te osoba na recepciji ili tko prvi dođe. Reci da želiš ostaviti svoj CV i motivacijsko pismo odgovornoj osobi. Pozvat će je i ona dolazi do tebe. Upoznaj se, zapamti ime i s osmjehom se predstavi u 2 rečenice. Obavezno istakni svoju motivaciju, kompetencije i interese. Predaj svoju dokumentaciju i pitaj koja je uobičajena procedura za ovakve slučajeve. Pažljivo slušaj i pitaj kada će se javiti s povratnom informacijom te zapiši taj datum. Zamoli za vizitku ili u mobitel zapiši kontakt. Ako se ne javi u dogovoreno vrijeme, nazovi i ljubazno traži odgovor.

3. Ostaviš prijavu odgovornoj osobi i odradiš intervju

Pozvoni. Netko će te primiti. Pitaj tko je odgovorna osoba jer želiš ostaviti svoj CV i motivacijsko pismo. Odgovorna osoba dolazi do tebe. Ugodno je iznenađena tvojom voljom i pokazanim interesom. Pozove te na kratki intervju kad si već tu. Ti, naravno, znaš sve o firmi s njezinog weba i kako možeš doprinijeti svojim znanjem, iskustvom i vještinama. Završite razgovor i dogovorite se za povratnu informaciju. Uzimaš vizitku i ako se ne javi, ti se javi njoj.

Bilo koji scenarij da se dogodi, važno je da znaš čime se firma bavi, tko su joj klijenti i ostale stvari dostupne na internetu (guglaj firmu i odgovorne osobe, nemoj se zaustaviti s istraživanjem samo na web stranici firme). To je način na koji se pokazuje motivacija i interes za određenim poslom i odabranim poslodavcem. I ti ćeš se osjećati sigurnije jer ćeš znati odgovara li ti takva radna okolina, uvjeti, organizacijska kultura i ostale stvari koje ćeš pritom saznati.

Znaš li što je onda najbolje što se može dogoditi kod ovih pristupa? U tvojim najluđim, no ne i nerealističnim snovima, može se dogoditi da im već taj dan netko od zaposlenika da otkaz. Ili dan prije ili tjedan-dva poslije. Znaš koga mogu prvog nazvati ako odgovara takvom profilu? Da, tebe! Jer su te zapamtili. Jer su stekli dojam motivacije i zainteresiranosti.

ŠTO JE NAJGORE ŠTO SE MOŽE DOGODITI?

Najgore što se može dogoditi ako poslodavcu pokucaš na vrata jest da ti kažu da im prijavu ipak pošalješ preko weba. Trud i vrijeme su uloženi i bitka je izgubljena, no rat još nije! 🙂

KAKO PRONAĆI POSAO?

  1. Pronađi posao i poslodavca koji ispunjavaju tvoje kriterije (u tome ti može pomoći udruga RADAR).
  2. Pokaži svoj trud i uloženo vrijeme za dolazak na lokaciju poslodavca.
  3. Potraži odgovornu osobu, predaj dokumentaciju i ostavi dobar dojam!

Želim ti hrabrosti i dobre pripreme za ovaj odličan način da se istakneš, a ako želiš imati i kvalitetan CV i motivacijsko pismo, javi mi se na martina@biztique.hr


? Nauči kako napisati kvalitetan CV ili korak po korak motivacijsko pismo!

? Učlani se u Facebook grupu Biztique ili zaprati LinkedIn stranicu.

© Ako već kopiraš tekst, navedi i izvor www.biztique.hr da nisam pisala za džabe ?