Kako pronaći posao – rekla sam poslodavcu da mu je oglas moj posao iz snova

Vrijeme čitanja: 4min

Martina Raskaj, Biztique 2023 LinkedIn Consultant #202

Pišem ovaj tekst u nadi da će pomoći svima koji traže načine kako pronaći posao i žele da ih poslodavac primijeti. Nakon što sam i sama doživjela ovo iskustvo, poslije hrpe poslanih CV-a i neodgovorenih prijava, hoću ti uštedjeti vrijeme i ispričati kako sam dobila ponudu za posao iz snova unatoč tome što nisam priložila ni CV, ni motivacijsko pismo ni preporuke.

Ponuda za posao iz snova mi je najdraža priča o traženju posla. Do tada sam se redovito javljala na oglase na koje vrlo često i nisam dobila odgovor. Bila sam luda i nisam znala što još napraviti da dobijem barem poziv na intervju.

Onda se dogodila priča za koju sam mislila da postoji samo u Americi (od tamo dolaze neki super uspješni primjeri koje se rijetko tko usudi isprobati na našim prostorima). Nisam se javila na oglas, već samo poslala upit vezan za to radno mjesto kao dio zadatka od radionice koju sam pohađala. Žao mi je što ovu “caku” nisam ranije otkrila te skratila muke oko traženja posla.

Sve više ima uspješnih priča o pronalasku posla na nesvakidašnji način (osim prijave na oglase i slanja otvorenih molbi), a ovo je jedna od njih koju možeš iskoristiti i ti.

KAKO PRONAĆI POSAO KOJI VOLIŠ

Te 2013. radila sam posao s kojim sam bila zadovoljna, no još uvijek sam potajno sanjala da svoju karijeru i službeno započnem u marketingu. Zato sam se njime bavila u svoje slobodno vrijeme: vodila sam Facebook i Instagram stranice za klijente, stalno pohađala seminare i konferencije vezane uz marketing, te pomno pratila sve novosti.

Tada sam, kao podrška frendicama, pohađala njihovu radionicu o otkrivanju svojih talenata i razvoju karijere. Jedan od zadataka nam je bio pronaći osobu koja radi naš posao iz snova i saznati što više detalja o njemu, te pronaći oglas za posao koji predstavlja ono što bismo voljeli raditi.

Oglas za Internet marketing menadžera u turističkoj agenciji predstavljao je moj tadašnji san: raditi u području marketinga u firmi koja se bavi mojom drugom strasti – putovanjima. Ne bi bilo veće sreće nego da dobijem takvu priliku, mislila sam. Ovo je e-mail koji sam im napisala:

From: martina raškaj <mr2307@gmail.com>
Date: 2013/11/10
Subject: Vi ste moj uzor!

Pozdrav!

Moje ime je Martina Raškaj, iz Zagreba sam i sudionik sam radionice o razvijanju karijere. Ponukana da nađem oglas za posao za koji bih se prijavila, naišla sam na jedan kojeg sam izdvojila od svih ostalih, što domaćih, što inozemnih, a to je upravo ovaj Vaš. Kako Vas svakodnevno pratim na Facebook-u i smatram Vas jednom od “najcool” turističkih agencija za mlade, upravo zbog jedinstvenih ponuda i pristupa kojeg imate, odlučila sam Vam se obratiti da do kraja napravim svoju domaću zadaću za radionicu koju pohađam.

Ako još uvijek čitate, drago mi je da sam uspjela privući pažnju te se nadam da Vas neću previše zagnjavit, a opet, da će Vam ovo biti super feedback 

Naime, zadatak mi je da intervjuiram osobu za koju mislim da radi moj posao iz snova, a to bi bila osoba, to jest pozicija koja je navedena u Vašem oglasu. Bila bih veoma zahvalna kada bi na ova pitanja odgovorio netko tko ima iskustva u radu na ovoj poziciji (ili sličnoj, obzirom da osobu za ovu poziciju tek tražite) tako da što lakše steknem predodžbu o samom poslu koji je opisan, a koji mi je veoma atraktivan i zanimljiv.

Niže navodim pitanja:
1. Kako ste ušli u ovo područje rada?
2. Što Vam se u njemu sviđa?
3. Što Vam se najmanje sviđa?
4. Kako izgleda Vaš radni dan?
5. Kako da ja započnem takvu karijeru? Koje su ključne vještine koje moram imati? Iskustvo?
6. Kolika je potražnja za ljudima koji se bave takvim poslom? / Da je li lako naći zaposlenje u tom području?
7. Koga biste mi još preporučili za razgovor kako bih naučio/la više o toj karijeri?

U nadi da ćete mi odgovoriti (odgovori su mi potrebni do utorka navečer) i s veseljem s kojim očekujem Vaš odgovor,
srdačno Vas pozdravljam!

Martina Raškaj 

POKAŽI ISKRENO ZANIMANJE ZA POSAO

Ponekad nije dovoljno imati kvalitetan CV i motivacijsko pismo te priložiti super preporuke. Neki poslodavci žele više. Žele da zaista voliš svoj posao i imaš volju učiti i razvijati se u svojem području rada, žele da se uspješno uklopiš u njihovu radnu okolinu te da ti odgovara njihova organizacijska kultura. Vjerujem da su navedene stvari i tebi važne, zato ih dobro istraži prilikom pripreme za intervju. Smatram da motiviran zaposlenik zlata vrijedi.

Nekoliko je ključnih stvari koje sam namjerno napisala u e-mailu:

 • Naslov e-maila koji privlači pažnju
  Nesvakidašnji naslov koji privlači pozornost, a k tome je još izrazito pozitivnog tona.
 • Pohvala
  Volimo i dobro se osjećamo kad dobijemo pohvalu, pa tako i firme. Istaknula sam nešto što mi se jako sviđa kod njih. Time sam već na samom početku dobila njihovu pozornost i naklonost.
 • Glavna poanta
  Taj oglas zaista je predstavljao moj posao iz snova. Iz njihove perspektive, tko ne bi htio kolegu koji voli svoj posao?

PONUDA ZA POSAO

Poslala sam taj e-mail i stvarno sam se iskreno veselila detaljnijem upoznavanju opisa mojeg posla iz snova. Sve što sam htjela su odgovori na moja pitanja i da završim taj zadatak. No, ono što se dogodilo nisam sanjala ni u najluđim snovima! Već sam isti dan dobila e-mail s ovim sadržajem:

Draga Martina, hoćeš li se pridružiti našem timu?

Samo to.

“Samo” nikad bržu ponudu za posao.

Priča nema sretan završetak, tj. nisam prihvatila ponudu, no iz ove situacije naučila sam jako puno. Nisam ni sanjala da će ovo postati jedan od isprobanih i uspješnih primjera kako pronaći posao.

KAKO PRONAĆI POSAO

 1. Pronađi posao koji voliš (u tome ti može pomoći udruga RADAR) i istražuj oglase ili firme koje nude takve poslove.
 2. Pokaži hrabrost i razmišljaj izvan standarnih okvira traženja posla. Ne mora uvijek sve biti po P.S.-u.
 3. Pristupi svojem željenom poslodavcu i riskiraj za svoj posao iz snova. Isplati se! 

Želim ti puno hrabrosti i zalaganja za tvoj posao iz snova, a ako želiš imati i kvalitetan CV i motivacijsko pismo, javi mi se na martina@biztique.hr.


📧 Ako želiš bolji posao ili više klijenata na LinkedInu, javi mi se na martina@biztique.hr

🤓 Nauči kako napisati kvalitetan CV ili korak po korak motivacijsko pismo!

👥 Učlani se u Facebook grupu Biztique ili zaprati LinkedIn stranicu.

© Ako već kopiraš tekst, navedi i izvor www.biztique.hr da nisam pisala za džabe 😁