Koje riječi (ne) koristiti u životopisu

Vrijeme čitanja: 5min

Martina Raskaj, Biztique 2023 LinkedIn Consultant #199

Često naletim na članke s naslovima kao npr. Top 10 riječi koje obavezno treba uvrstiti u CV ili Lista riječi koje nikad nemojte staviti u svoj CV. Neki tvrde da su određene riječi izašle iz mode ili se previše upotrebljavaju pa tvoj CV neće biti dobar. Nisam suglasna ni sa jednom listom ponuđenih riječi i ne vjerujem u tu teoriju jer se CV i motivacijsko pismo prilagođavaju oglasu za posao. Objašnjenje koje riječi (ne) koristiti u životopisu slijedi niže.

ZAŠTO SU RIJEČI U CV-u BITNE?

Riječi su sastavni dio CV-a i svaka nešto govori o tebi. Zato ih treba pažljivo odabrati , ali ih i pravilno poredati kako bi se dobio željeni efekt. Pogledaj samo i osjeti dojam kad pročitaš sljedeća 2 primjera:

Primjer 1: organizirao puno projekata

Primjer 2: organizirao više od 10 projekata.

Razlika je i više nego očigledna, zar ne? Ne samo da ne znamo što znači puno, već u drugom primjeru imamo dojam da je taj “više od” puno više nego da je napisano npr. 11 projekata.

Riječi koje odabereš su one koje će te dobro ili pak manje dobro predstaviti potencijalnom poslodavcu, a on će upravo na temelju njih odlučiti jesi li kvalitetan potencijalni zaposlenik ili će ti poslati odbijenicu. Zato nije svejedno što i kako koristiš pa sadržaju kao takvom zaista treba posvetiti pažnju.

KOJE RIJEČI NE KORISTITI U ŽIVOTOPISU

Ne, nećeš vidjeti popis riječi koje nije dobro koristiti u životopisu jer ih nema. To jest ima, ali nema.

O čemu se zapravo radi?

U CV-u i motivacijskom pismu nije dobro koristiti negacije i negativan ton. Predstavi se poslodavcu u pozitivnom tonu i pričaj o onome što imaš i znaš.

Obzirom da je kod pisanja CV-a i motivacijskog pisma za svaki natječaj najbitnije maksimalno ih prilagoditi, riječi koje nije dobro koristiti su one koje nemaju veze s oglasom. Drugim riječima, oglas tome i služi – da ti pomogne s pisanjem. Uvrsti one riječi (uvjete) koje imaš. Tako je jednostavno. Nema potrebe za izmišljanjem.

KOJE RIJEČI KORISTITI U ŽIVOTOPISU

Ne, ni ovdje nećeš pronaći listu najboljih riječi koje će ti osigurati poziv na razgovor za posao. No, dobra vijest je da ipak postoje riječi koje će ti pomoći da se prikažeš kao kompetentan kandidat za željeno radno mjesto. Te riječi su svima lako dostupne i brzo ih možeš pronaći.

Riječi koje je dobro koristiti u životopisu nalaze se u OGLASU.

O važnosti oglasa i kako ga čitati pisala sam u blog postu pod nazivom Trik koji povećava šanse za intervju.

PRIMJER

Niže su primjeri uvjeta koji znaju biti navedeni u oglasu. Zbog jednostavnosti ćemo uzeti u obzir da ih sve zadovoljavaš. Bodala (podebljala) sam ključne riječi koje je poželjno napisati u CV.

 • odlični u organizaciji s izvrsnim komunikacijskim vještinama
 • visoko razvijena analitičnost
 • odlično poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
 • spremnost na timski rad
 • sposobnost određivanja prioriteta tijekom rada.

Shodno traženim uvjetima, CV prilagođavaš na način da prepišeš uvjete iz oglasa:

MEKE VJEŠTINE

 • organizacijske
 • izvrsne komunikacijske
 • analitičke
 • timski rad
 • određivanje prioriteta

STRANI JEZICI

 • Engleski: odlično u govoru i pismu

Ono što smo napravili jest da smo u CV uvrstili one uvjete koje zadovoljavaš. Time jasno i direktno pokazuješ da odgovaraš traženom profilu kandidata kojeg poslodavac opisuje u oglasu.

Koje riječi (ne) koristiti u životopisu ovisi isključivo o oglasu. Koristi ga kao šalabahter i neka ti bude nit vodilja da se prikažeš kao dobar kandidat kojeg će htjeti upoznati na intervjuu.


📧 Ako želiš bolji posao ili više klijenata na LinkedInu, javi mi se na martina@biztique.hr

🤓 Nauči kako napisati kvalitetan CV ili korak po korak motivacijsko pismo!

👥 Učlani se u Facebook grupu Biztique ili zaprati LinkedIn stranicu.

© Ako već kopiraš tekst, navedi i izvor www.biztique.hr da nisam pisala za džabe 😁